Velika večina direktorjev na uvodnem sestanku na moje vprašanje, če dobro in dovolj komunicirajo s svojimi zaposlenimi reče – ja, seveda, saj komuniciramo, imamo sestanke, no, mogoče ne ravno dovolj, ampak se še kar dosti pogovarjamo.

  • Koliko in kako pa vi komunicirate s svojimi zaposlenimi? 
  • Jim predstavljate svoje cilje?
  • Jih obveščate o spremembah, o ukrepih, o negotovosti, o naporih, ki jih vlagate v to, da v teh težkih časih poslujete, se jim zahvalite za njihov doprinos?

Če da, potem poglejmo še korak dlje. A jih sprašujete po njihovem mnenju? Kaj pa po njihovem počutju, željah?

Zdaj je odličen čas, da jim poveste, in to iskreno, kako ste doživljali to noro leto, kakšne »borbe« ste bili s sabo, s trgom, z obveznostmi, koliko naporov ste vlagali v odnose s strankami. Zdaj je odličen čas, da se jim zahvalite, pa tudi, da jim poveste, da ste se tako trudili tudi zaradi njih, njihovih družin. In jim predstavite, kako vidite prve mesece novega leta in kaj si želite. Hkrati jih nagovorite, da odgovorno in po svojih najboljših močeh prispevajo tudi oni, ker vam lahko samo skupaj uspe. 

Ravno danes sem slišala od direktorice podjetja, v katerem so se hitro »obrnili« in zdaj zelo uspešno poslujejo tudi v krizi, da opaža pri svojih zaposlenih, da so včasih kar malo jezni, ker morajo delati, njihovi znanci pa za 80% plače uživajo doma.

Kako tem zaposlenim razširiti obzorje, da bodo razumeli, zakaj naj bodo hvaležni za možnost, da tudi v teh dneh delajo?
S komunikacijo. Pojasniti jim je treba, da tistim, ki so doma, ni tako lepo, kot se zdi na prvi pogled. Marsikdo trepeta, če bo sploh še lahko odšel v službo, v kateri je delal doslej, ker ni nujno, da bo njihovo podjetje še odprlo vrata. Povedati, da ti ljudje doma doživljajo drugačne stiske, občutek nekoristnosti, nepotrebnosti ni prav nič prijeten in vzbuja strah. Kaj je še dobrega, če delavci hodijo v službo, pa lahko poveste svojim zaposlenim? Srečevanje ljudi v živo, čeprav na varni razdalji, klepet na daleč, živa energija, ki se pretaka, disciplina in red, ki ju določa delavnik, ustvarjanje, dobri rezultati…

Pa ne misliti, da tega nima smisla komunicirati, ker tako že vsi vedo. Kadarkoli nekaj ubesedimo, ima popolnoma drugačno vrednost. Zaposleni o tem premišljujejo na drugačen način, če jim poveste, kot če jim ne.  

PS: zdaj je odličen čas, da v svoj koledar 2021 zabeležite 4 datume, vsako trimesečje enega, ko boste nagovorili svoje zaposlene, jim povedali do kod ste prišli in kam greste.

PS 2: januarja 2021 odpiram novo Malo virtualno skupino vodij za medsebojno pomoč, kjer direktorji in vodje različnih podjetij izmenjujejo poglede in izkušnje pri vodenju in rešujejo svoje konkretne izzive. Če vas zanima, mi pišite na mojca@mojcapehant.com. Gre za male skupine 5 do 8 članov, ki se srečujejo v virtualnem okolju enkrat tedensko, 15 tednov zapored.