Mojca Pehant

Zapiski

3 nasveti za obvladovanje izzivov

So vaše rešitve res najboljše ali se vam samo zdi?

Vaša rešitev je iz vaše perspektive gotovo najboljša, ker ste premislili in pretehtali vse okoliščine, ki jih poznate / to pa niso vse okoliščine in tudi ni nujno, da je vaša rešitev dejansko najboljša.

Vsak problem in vsako rešitev vidimo, ocenjujemo, oblikujemo skozi svoj zorni kot, ki ima omejitve. Zato je vedno dobro spraševati tudi druge, svoje sodelavce, svoje zaupnike, poslovne partnerje, strokovnjake.

Spraševati zaposlene o tem, kako oni vidijo določene korake, plane, rešitve, je zelo dobrodošlo in zelo učinkovito. Velikokrat dajo odlične ideje, do katerih sami ne bi prišli, vsekakor pa se počutijo bolj pomembne in opažene, kot bi se sicer. Žal v časih, ko se z vsem mudi, ta korak mnogi preskočijo.

1.   Prvi današnji nasvet je torej: v svoje odločitve vključujte zaposlene (ni treba vseh in ni treba vedno, a poskusite vsaj malo več, kot ste doslej).

Debatirati o izzivih s poslovnimi partnerji ali kolegi, ki se srečujejo s podobnim, se v naši družbi še zmeraj zdi pregrešno. Kot, da bi na ta način pokazali svojo šibkost. Mnogi imajo občutek, da morajo pred tistimi, s katerimi sklepajo posle, izgledati čim bolj popolni in vsemogočni. Pa ni res, še posebej ne, če gre za zaupanja vredne, dolgoletne partnerje, s katerimi se je že razvilo poslovno prijateljstvo.

2.   Drugi današnji nasvet: premislite, kdo je tisti, ki bi vam lahko podal koristno mnenje, morda celo nasvet. Pokličite ga in se pogovorite – pokazali boste, da mu zaupate, da ga spoštujete in cenite njegovo mnenje. Vaš poslovni odnos zato ne bo trpel, še več, v večini primerov se boste z ljudmi še bolj zbližali.

Govoriti o svojih težavah, o svojem počutju, o stiskah, o občutku nemoči, stresu, se zdi (pre)večim vodjem čisto neprimerno – mnogi tudi sebi ne priznajo, da se slabo počutijo. Vendar ti občutki vplivajo na sprejemanje poslovnih odločitev, na odnose z zaposlenimi, pa tudi s poslovnimi partnerji.

3. Tretji današnji nasvet: Zavedajte se, da ni res, da morate vse rešiti sami. Ni res, da je celo breme odgovornosti samo na vas. Predvsem pa ni res, da to drugi pričakujejo od vas – sami ste tisti, ki ste svoj najstrožji kritik.

Prijavite se v Malo virtualno skupino vodij, kjer boste v družbi tistih, ki se soočajo z enakimi ali podobnimi situacijami, predebatirali vse, kar vas teži – od konkretnih težav pri poslovanju, pri vodenju zaposlenih, do lastnih občutkov/pri teh naj kar takoj povem, da je včasih dovolj že to, da vidimo, da nismo edini in nismo sami.

Ponujam vam torej možnost, da na najboljši možen način (IN PRAVOČASNO), z mojo pomočjo in s pomočjo vaših kolegov: vodij in direktorjev, v Mali virtualni skupini vodij pridete do odgovorov, rešitev in podpore pri vodenju.

Kdo bi vam lahko dal boljši nasvet kot tisti, ki se je že srečal s podobno situacijo in jo uspešno rešil?