Mojca Pehant

Zapiski

Izčrpanost in izgorelost – prepogosti sopotnici vodij

Tokrat bi vas rada spodbudila k razmišljanju o izčrpanosti in izgorelosti.

Največkrat ju povezujemo s prevelikim obsegom dela. Sama trdim, da to praviloma ni izključna resnica, da je to preveč pavšalni zaključek in da je oboje velikokrat posledica tudi slabih odnosov, pomanjkanja znanja obvladovanja lastnih občutkov in ignoriranja lastnih potreb.

Če bi ob enakem obsegu dela imeli dobro urejene odnose, obvladali komunikacijo in znali slediti svojim potrebam, mnogokrat o izgorelosti ne bi bilo ne duha, ne sluha.

Izgorelost je torej seštevek slabe komunikacije, ne-komunikacije, ne-iskrenosti, pa tudi raznih pritiskov, ki jih doživljamo zaradi kratkih rokov. Če k temu dodamo še načrtno zanikanje ali potlačenje svojih občutkov in potreb, potem lahko kaj hitro ugotovimo, da sta izčrpanost in izgorelost precej kompleksni.

Veliko ljudi o teh težavah ne govori ali govorijo z napačnimi ljudmi. Strah jih je ali imajo neprijetni občutek ob misli, da bi povedali, da ne zmorejo, da potrebujejo pomoč. Pogosto prav v takšnih trenutkih še bolj “vlečejo nase” vse obveznosti, da si zagotovijo še večji nadzor. Neredko tudi sami sebe prepričujejo, da je vse v najlepšem redu – dokler jim izčrpanost ne začne najedati zdravja. Visok pritisk, pogosto hitro bitje srca, fizična utrujenost, bolečine v glavi, želodcu, razbolelo celo telo, povišana temperatura, celo napadi panike.

Kot, da bi bilo pregrešno, če vsega ne uspemo narediti sami ali če česa ne znamo. “Kaj si bodo pa mislili” ali “Kdo pa bo, če ne jaz”, sta pogosta odgovora, ki ju dobim, ko vprašam klienta ali je komu povedal, kako se počuti.

Če se z vzroki za izčrpanost ali izgorelost ne ukvarjamo in jih ne odpravljamo, posledice niso nikdar dobre. Vodijo v nezadovoljstvo s službo, s sabo, lahko pa tudi do resnejših zdravstvenih težav.

“Saj bo že” ni rešitev. S tem se je potrebno sistematično ukvarjati in se naučiti, kako se temu izogniti. In to je proces, ki traja.

Žalostne zgodbe, povezane z izčrpanostjo in izgorelostjo slišim od vodij in direktorjev na individualnih coachingih in vesela sem, ko vidim, da se kdo odloči sebe in svoje počutje postaviti na prvo mesto in poiskati nekoga (z ustreznimi izkušnjami in obsežnim znanjem), ki ga bo pri tem usmerjal, mu pomagal.

Izogrelost in izčrpanost namreč nista nekaj, kar bi bilo neizogibno. Lahko se jima izognemo in se naučimo, kako se jima za vedno oddaljiti.

Ker, veste, na koncu so najbolj produktivni tisti, ki so zadovoljni.

Morda se tudi vi srečujete s podobnimi situacijami in si želite napredka. Vabim vas, da si preberete več o tem, kako vas lahko podprem, na tej povezavi, kjer se lahko prijavite tudi na brezplačno informativno srečanje preko zooma.