Mojca Pehant

Zapiski

Je res toliko dvoličnežev in izkoriščevalcev med vodji in direktorji?

Te dni prebiram komentarje pod mojo objavo na Facebooku in sem, blago rečeno, žalostna

.

Na vprašanje, kaj vas pri odnosih v službi najbolj ubija, so vsi odgovori uperjeni zoper vodje.

‘Dvojna merila.’

‘Najslabši vedno pridejo najboljše skozi.’

‘To, da ne smeš nikomur nič reči.’

‘»Dober in uspešen« direktor ima delavce med seboj skregane.’

‘Kdor dela dobro, je izkoriščan.’

‘Negativna energija.’

‘Nesramnost.’

‘Mobing.’

‘Šikaniranje.’

Je res toliko vodij in direktorjev dvoličnežev in izkoriščevalcev?

Moje več kot 20-letne izkušnje kažejo popolnoma drugače. Tudi sicer verjamem, da je večina ljudi dobronamernih.

Kar opažam je, da je ključni razlog za takšno počutje in za tako negativne občutke na obeh straneh (pri delavcih in pri vodjih) – nerazumevanje. Stres in tesnoba, neobvladovanje okoliščin, kratki roki, konkurenca, nenehne potrebe po spreminjanju in prilagajanju, pa tudi neustreznost delegiranja nalog, ne-slišanje drugih, prevelika potreba po nadzoru in nenazadnje – negativna predvidevanja… Vse to se »nabira« v vodjih, posledično pa tudi v delavcih in okolju.

Neustrezno naslovljeni izzivi, neustrezno obvladovanje razmer, premalo komunikacije ali neustrezna komunikacija, avtoritarno vodenje z ukazovanjem in grožnjami s kaznimi pa privedejo do tako neprijetnih in nezaželenih občutkov, kot so jih zapisali komentatorji moje objave.

Kakorkoli obrnemo, so »krivi« vodje. Zato je toliko bolj pomembno, da so prvi v vrsti, ki se učijo, ki se spreminjajo na bolje, ki so pozorni na učinke svojega vedenja, komuniciranja, ki morajo poskrbeti za zdravo lastno avtoriteto, za zdravo samozavest in ugled, poskrbeti za to, da jim bodo delavci zaupali in prostovoljno, z veseljem sledili. Samo tako bodo odnosi v podjetjih in organizacijah dobri, zdravi. Samo tako bodo delavci dali od sebe maksimum.

Kazati s prstom na zaposlene, češ da so preobčutljivi, da vedno nekaj hočejo, da nočejo nobene odgovornosti je neproduktivno in neučinkovito. Računati na to, da se bodo oni spremenili, je iluzorno, če ob tem na spremembe niso pripravljeni tudi njihovi vodje. Je pa najlažje – s tem se pa strinjam.

Spreminjanje sebe v vlogi vodje je proces. Traja, zahteva napor, čas in denar, vendar se splača bolj, kot marsikatera druga investicija. Ker so učinki trajni in koristijo tako podjetju oz. organizaciji kot vodji samemu.

Vabim vas, da si preberete o tem, kako vas lahko podprem na povezavi, kjer se lahko prijavite tudi na brezplačno informativno srečanje preko Zooma.

Z dobro energijo in prijaznostjo prežet predpraznični čas vam želim.