Mojca Pehant

Zapiski

Delegiranje: Kaj je tisto, kar vas največkrat razkuri, vrže iz tira?

Pred mnogimi leti sem bila urednica revije in vodila sem ekipo krasnih novinarjev, ki so skrbeli za res dobre vsebine, tako da se za bralce nismo nikoli bali. Tudi moj šef, lastnik medija, je imel številne dobre lastnosti, imel pa je tudi eno veliko slabo. To je bilo zamujanje pri izplačilu honorarjev zunanjim sodelavcem. In to je bilo tisto, kar mi je lahko sprožilo hud alergijski napad vsakič, ko sem dobila klic katerega izmed mojih, da se spet ponavlja ista zgodba.

Kot vodja sem bila dožna poskrbeti za svojo ekipo. Vedela sem, da sodelavci, ki ne dobijo osnovnega, kar jim pripada, niso motivirani, niso dobre volje, se ne počutijo dobro ob delu. Jaz pa sem želela od njih maksimum – dobre zgodbe, zanimive članke, preverjene vsebine.

Zato sem skupaj z njimi “tulila v luno”: obsojala šefa, se zgražala nad njegovo nehvaležnostjo, tu in tam se celo kateremu mojemu novinarju raje sploh nisem oglasila na telefon, kot da bi spet slišala isto zgodbo.
Trkala sem na šefova vrata, se jezila na njega, mu pridigala, da se tako ne dela in vedno dobila isti odgovor – ne bo se ponovilo. Pa se je. Vsakič znova.

Danes vem, kaj sem delala narobe. Vem tudi, zakaj je šef ravnal, kot je, pa se o tem nisva v času mojega urednikovanja nikoli iskreno pogovorila. Vem, kako bi lahko drugače poskrbela za mojo ekipo. Predvsem pa, kako bi z ustrezno komunikacijo rešila težave v korist vseh.

Pomislite na svoje zaposlene. Najprej bo to množica vaših sodelavcev, potem se bodo vaše misli osredotočile na nekaj posameznikov. Skoraj sigurno bodo med njimi tisti, ki izstopajo po “pridnosti” in nato še tisti, ki vam kravžljajo živce. Zdaj se osredotočite na to drugo skupino in se vprašajte zakaj. Kaj je tisto, kar vas največkrat razkuri, vrže iz tira?

Naj predvidevam (čeprav predvidevanja dostikrat niso dobra izbira :)).

  • Delajo drugače, kot vi želite in kot ste jim naročili.
  • Vedno imajo izgovor, zakaj nečesa niso naredili ali so naredili napako.
  • Skrivajo se v zavetju ne-dela ali iščejo bližnjice.
  • Ugovarjajo, se pritožujejo, v vsaki situaciji ali besedi vidijo samo najslabše.

V zadnjih dvajsetih letih sem učinkovite poslovne komunikacije v malih in srednjih podjetjih po Sloveniji učila vse – od proizvodnih delavcev, različnih nivojev vodij, do top managementa in direktorjev.

Ne glede na branžo, ima komunikacija vedno iste korenine, ki hranijo drevo in omogočajo rast. Vodje in direktorji ste tisti, ki naj bi poskrbeli za svoje ljudi.

Ker – vaši ljudje so tisti, ki bodo poskrbeli za vaš posel. V vašem timu torej potrebujete dobre, motivirane, zadovoljne in zveste ljudi.
Takšni pa bodo le, če se boste z njimi ukvarjali, če jih boste slišali in če boste znali v vsakem izmed njih vzbuditi zaupanje v vas in v podjetje.