Mojca Pehant

Zapiski

Neučinkovit sestanek

Zveni znano?

“Eno uro smo včeraj porabili za debato o tem, kako se nekaj ne da, kako ne gre, pa zakaj bi, pa ali res moramo. V resnici je šlo za aktivnost, pri kateri bi morali trije sodelavci vzeti telefon v roke in dva sodelavca napisati mail. Realno bi za tak dogovor morali imeti 5 minut dovolj.”

Eden sodelavec ne bi klical, ker mu je neprijetno; drugi ima toliko dela, da ‘res’ nima časa; tretji je komentiral, da tako ali tako ne bo nič iz tega; četrti je bil celi sestanek tiho.

To je bil uvod v coaching uro s klientom, uspešnim direktorjem podjetja z nekaj več kot 50 zaposlenimi.

Ta njihov sestanek pravzaprav ni bil nič posebnega. Zadeva je rešena.

Kar je bilo posebnega je to, da je sestanek končno prelil kapljo čez rob. Ujezil je direktorja do točke, da je temo ‘prinesel’ na coaching in o njem spregovoril.

Dejstvo je, da je sestanek razkril mnogo več, kot le aktualni problem.

Rdeča luč, ki nam mora zasvetiti ob takšnih izjavah in vedenju sodelavcev na sestankih, signalizira vprašljivo klimo v podjetju, (ne)učinkovitost vodenja sestankov, ob tem pa je smiselno razmišljati tudi o avtoriteti direktorja, spretnosti delegiranja in razumevanju ter izkoriščanju potenciala različnosti ožje direktorjeve ekipe sodelavcev.

Rešitev torej ni zgolj v spremembi vodenja sestankov, pač pa širši razmislek o tem, kaj se dogaja v podjetju.

Največja dodana vrednost tega sestanka je bila, da je direktor začel razmišljati o tem, kaj je razlog za takšno obnašanje njegove ekipe. Da je uvidel, kje ima rezerve. Česa ne dela najboljše, kje so priložnosti za izboljšanje. Zdaj lahko načrtuje spremembe, ki jih bo izvedel, da situacijo popravi oz. izboljša.

Neredko je največja težava direktorjev in vodij to, da se ne ukvarjajo z vzroki za nastanek določenih situacij – zgolj gasijo požare. Žerjavica ostane in poskrbi, da spet zagori. Pogosto se podobne situacije, tako kot pri požarih, pojavijo na vedno več koncih.

Zato trdim, da je najboljša naložba direktorjev in vodij tista, ki je usmerjena v pridobivanje novih znanj in krepitev lastnih sposobnosti razmišljanja, dojemanja, (samo)opazovanja, predvsem pa – razumevanja.

Vsem, ki verjamete, da ste lahko boljši vodje in direktorji le, če s spremembami začnete pri sebi in vsem, ki se zavedate, kako pomembno je plemenititi znanje o vodenju ljudi, toplo priporočam udeležbo na dvodnevni delavnici s Christine Thorton iz Velike Britanije, ki se že vso svojo poklicno kariero ukvarja s tem, kako čim bolj učinkovito voditi svoje zaposlene, svoje time.

Kaj si lahko od udeležbe na delavnici obetate, vam v videu razloži kar sama.

 

Prijavite se lahko tukaj.

PS: ne/učinkovitost sestankov je v največji meri zasluga direktorja oz. vodje (in ne ostalih udeležencev). Začne se torej pri vas 😉