Mojca Pehant

Zapiski

Kako z zahtevnimi sogovorniki – kratek povzetek webinarja

Včeraj smo na webinarju obravnavali temo, kako lažje in bolj učinkovito komunicirati z zahtevnimi sogovorniki ter kako lažje obvladovati odnose z njimi.

Pomembno je zavedanje, da nekdo, ki ga mi doživljamo kot zahtevnega sogovornika, za nekoga drugega predstavlja povsem običajnega, morda celo prijetnega sodelavca, poslovnega partnerja ipd.

Percepcija »zahtevnosti« je zelo individualna, kar je dobra novica, saj to pomeni, da se lahko s to situacijo učinkovito spopademo sami in imamo v sebi moč za spremembo.

Zahtevni sogovorniki so tisti, ki so drugačni od nas, ki jih vodijo drugačne vrednote, ki komunicirajo drugače, kot mi, ki imajo drugačna prepričanja… Njihova drugačnost v nas pogosto sproži obrambne mehanizme, odpore in negativna čustva.

Posledično se tem ljudem začnemo izogibati, pogosto z njimi prekinemo komunikacijo in pazimo, da jih čim redkeje srečamo. V svojih vodstvenih vlogah pogosto tem ljudem ne delegiramo nalog ali jim jih predajamo v bistveno manjšem obsegu, kot drugim sodelavcem. Nič od navedenega ni dobro.

Žal hitrega in splošno učinkovitega recepta za pozitivno spremembo na tem področju ni. Ne obstajajo pravila, ki bi se jih lahko naučili in jih izvedli, pa bi z njihovo pomočjo obvladali vse situacije z zahtevnimi sogovorniki, ki jih doživimo.

Za spremembe na tem področju so potrebni čas, energija, volja in strokovna podpora.

Vendarle se lahko majhnih, a pomembnih sprememb lotimo sami. Tako, da se zavestno ukvarjamo z vprašanji:

 • Zakaj doživljam XY kot zahtevnega sogovornika?
 • Kaj je tisto, kar mi je pri njem težko, naporno, nesprejemljivo…?
 • Kakšne občutke sproža v meni in zakaj?
 • Ali v njem vidim tudi kaj dobrega? Kaj je tisto, kar cenim?
 • Se lahko česa naučim od njega?

 

Bistveno za napredek pri obvladovanju situacij z zahtevnimi sogovorniki je:

 • poslušanje (in ne težnja po tem, da ga prepričamo v naš prav)
 • spoštljiva komunikacija
 • pogum za to, da si premislimo (če ugotovimo, da ima sogovornik prav)
 • obvladovanje lastnih čustvenih odzivov (pogosto jeze, strahu)

 

Naj dodam še dve učinkoviti orodji, ki jih lahko začnete uporabljati takoj:

 1. Kadarkoli v vas zahtevni sogovornik povzroči naval negativnih čustev, ki ga začutite kot motiv, da bi se postavili v obrambno ali napadalno držo, v mislih štejte do 5. Tako bo informacija prišla mimo amigdale do čelnega režnja, kjer bo čas, da premislite, racionalizirate in se kasneje odzove tako, da vam ne bo čez čas žal.
 2. Vso pravico imate, da v določenem trenutku ne razčiščujete situacij, ki niso urgentne. Izziv pa je, da vi sami zdržite z neprijetnimi občutki, ki so posledica nerazrešenih odnosov. Torej zdržite neizdržljivo, prekinite pogovor (seveda prijazno) in ga prestavite za nekaj minut, ur ali celo za kakšen dan. Obljubim, da boste navdušeni nad učinkom.

 

Včeraj sem tudi že omenjala Malo virtualno skupino direktorjev in vodij, ki je izjemno učinkovit poligon za pridobivanje novih znanj s področja vodenja zaposlenih.

Pridružite se lahko na povezavi

PS: še to – veselite se zahtevnih sogovornikov, ker so prav oni tisti, ki zagotavljajo napredek 😉