Mojca Pehant

Zapiski

Ste vedno pozitivno naravnani?

A ste vedno pozitivno naravnani? Ker jaz nisem.

“Verjemi vase, vedno razmišljaj pozitivno, širi dobro energijo, smej se, bodi prijazna in animiraj druge…”

To je trend, ki ga lahko zasledimo povsod okoli nas.

Če kdo, potem sem jaz tista, ki poskušam v vsem in vsakem videti nekaj dobrega. Sem tudi tista, ki se resnično trudi biti osredotočena na pozitivne stvari in strani. Ampak vedno mi ne “rata”. Imam slabe ure, tudi slabe dneve. Pridejo trenutki, ko bi z lahkoto uporabila vse kletvice, ki jih poznam, pa tudi taki, ko bi se najraje spremenila v malo Mojco, sedla mami v krilo in zarila obraz v njeno naročje, da bi mi rekla “vse bo vredu”.

Pozitivna naravnanost je nujna za srečo, je pot do dobrih odnosov, je orodje uspeha na vseh področjih. Tisto, kar ni OK pri promociji le-te v zadnjem času je, da nas prepričujejo, da je nujno biti takšen ves čas, in da vsi, ki tega ne zmoremo, nismo vredu. V tem primeru postane pozitivizem breme, ki je za marsikoga pretežko in lahko predstavlja veliko psihično obremenitev. 

To, da si ne dovolimo biti slabe volje, utrujeni, nemočni, prestrašeni je narobe. Vsak ima svoje strahove in vsak pride kdaj do točke, ko ne vidi vsega rožnato – in prav je tako! Pomembno je, da se tega zavedamo, da si to dovolimo in da se ukvarjamo z mislimi, kako se bomo iz te situacije izvlekli. Tukaj pa pride prav pozitivna naravnanost, zavedanje, da gre po padcu vedno spet navzgor.

Nemogoče je, da bi bili ves čas super, ker življenje pač ni takšno.

Pa še nekaj se mi zdi izjemno važno: kadar smo razdražljivi, slabovoljni, sitni, ne širimo tega med druge. Vzemimo si čas zase, da izživimo te svoje ‘šibke’ trenutke in ne obremenjujmo drugih. Razen, če gre za ljudi, ki se s tem profesionalno ukvarjajo ali za skupine, ki so temu namenjene.

Prav v takšno vas vabim – odpiram namreč vrata nove Male virtualne skupine za vodje, kjer je prostor za ranljivost, prostor za iskanje konkretnih rešitev, prostor za debato o vseh mogočih izzivih, s katerimi se soočate vodje in direktorji. Za več informacij kliknite tukaj.