Mojca Pehant

Zapiski

Breme perfekcionizma.

Težnja po popolnosti, torej po »biti« brez napak, »delati« brez napak je nekaj, kar ni redko med vodji. Zato, ker si vodje prizadevate biti uspešni v svojem poslu, boljši od konkurence, pravzaprav najboljši. Žal biti najboljši neredko preide v biti brez napak. Pa je med tema dvema »stanjema« bistvena razlika.

Visoki, pogosto nerealni in nedosegljivi cilji povzročajo občutke neuspeha, anksioznosti, slabijo samopodobo in lahko doprinesejo celo k raznim depresivnim stanjem. Še več, zaradi težnje po perfekciji vodje včasih pričakujejo nerealno tudi od svojih zaposlenih. Previsoki cilji, preveč zahtev, premalo zadovoljstva z njihovim delom, premalo pohval pa lahko vodi k izgubi dobrih sodelavcev.

Včasih je to težnjo težko prepoznati, ker se lahko izraža na zelo subtilne načine. Če ste:

  • pogosto v stresu,
  • ste pri svojem delu večkrat razpeti med »vse ali nič«,
  • se kakšne stvari ne lotite, ker vnaprej veste, da je ne boste mogli narediti 100-odstotno,
  • ob doseženem cilju ne čutite zadovoljstva ali je to zelo kratkotrajno,
  • občutite krivdo, kadar ne delate oz. počitvate,
  • težko sprejmete kritiko (in se ob tem celo samo-obsojate),
  • ste v povezavi z lastnimi aktivnostmi ali aktivnostmi vaših zaposlenih pogosto pesimistični,
  • težko delegirate naloge ali
  • se uvrščate med tako imenovane deloholike,

potem je prav mogoče, da se nezavedna težnja po popolnosti skriva tudi v vas.

Pomembno je vedeti, da je DOVOLJ BITI DOVOLJ DOBER.

To NE pomeni, da se zadovoljite s povprečnim. Pomeni pa, da z razpoložljivimi sredstvi v razumnem času naredite najbolje, kot zmorete. Torej ODLIČNO, ne pa popolno. Pa tudi, da si odpustite, ko naredite tudi kakšno napako ali sprejmete napačno odločitev.

Bere se enostavno, pa vendar se težnje po perfekciji ni tako lahko znebiti. Zato, ker so vzroki zanjo pri vsakomur različnega izvora.

To so lahko vzgojni vzorci, strak pred zavrnitvijo, osebnostne izkušnje in lastnosti, pričakovanja družbenega okolja… Šele ko prepoznamo izvore, se lahko učinkovito lotimo preoblikovanja perfekcionizma iz neadaptivne (nevrotične) oblike v adaptivno (normalno) – ta prinaša s sabo ponotranjenje in delovanje v skladu z zgoraj z velikimi črkami zapisano »mantro«: dovolj je biti dovolj dober.

S strokovno pomočjo gre veliko lažje in hitreje. Izkoristite ugodnost meseca februarja in rezervirajte svoj termin za individualne psihodinamske coachinge, kjer se lahko ukvarjava z odpravljanjem perfekcionizma ali s katerim drugim vašim izzivom. Več informacij najdete tukaj.